De vlaggen van Irak deel 1 1920-1958

Elke vorm van staatsstructuur vereist dat dat er een nationale identiteit bestaat. De nationale identiteit is eigenlijk een antwoord op de vraag wie zijn wij? en wat bindt ons? Logische vervolgvragen zijn dan wat is onze (politieke) koers? En wat zijn onze normen en waarden? Een nationale identiteit is gebaseerd op de geschiedenis, taal, cultuur, religie, strijd en glorie van een volk. Het zorgt ervoor dat de mensen zich kunnen verenigen  rondom een gevoel van eenheid. Zo zorgt het ervoor dat het volk zich bindt aan de staat en haar instituties. Bij het creëren van een nationale identiteit worden verschillende symbolen gecreëerd  waarmee een volk zich dient te identificeren. Dit draagt bij aan een gevoel van nationalisme en eenheid.


Een van die symbolen zijn nationale vlaggen, de voornaamste manier waarop landen en volkeren zichzelf uiten naar de buitenwereld. De kleuren, tekens en samenstelling van een vlag is altijd over nagedacht en beoogd de huidige identiteit, politieke overtuiging en geschiedenis van een land vast te stellen. Vandaag gaan we Irak’s eerste vlaggen historisch contextualiseren en uit leggen.

In 1920 vond er een nationale Iraakse opstand plaats tegen de koloniserende Britten die net het Ottomaanse rijk hadden verslagen na de eerste wereldoorlog in 1918. Na de succesvolle opstand van 1920 besloot besloot Groot-Brittannië Irak indirect in plaats van direct te besturen door middel van een Brits-Mandaat en een pro-Britse koning. De eerste Iraakse koning heette Faysal en was van de Hashemi stam. Tegelijkertijd vocht de pan-Arabische beweging voor het verenigen van alle Arabische landen toen ook bondgenoten van de Britten omdat ze tijdens de eerste wereldoorlog samen tegen de Ottomanen vochten.

1920-1921

De eerste Iraakse vlag was daarom een combinatie van de Pan-Arabische beweging vlag en de kleuren van de Hashemitishe monarchieën ( een variatie van zwart, groen, wit en een rode driehoek). De Pan Arabische vlag -zwart, groen, wit, rode driehoek- verloor echter snel haar waarde toen de Arabische landen allemaal los van elkaar onafhankelijk werden in de jaren na 1920.

1921-1924

Veel Arabische landen echter omarmde alsnog een variatie op de Pan-Arabische vlag. Irak bijvoorbeeld besloot in eerste instantie (1921) om de pan-Arabische vlag over te nemen, en er twee sterren aan toe te voegen. Er zijn verschillende theorieën over wat die twee sterren zouden vertegenwoordigen. Volgens een theorie kreeg de Iraakse vlag twee sterren omdat het het tweede Arabische land dat onafhankelijk werd. Volgens een andere theorie vertegenwoordigen die twee sterren het Arabische en het Koerdische volk. In ieder geval hield deze vlag niet lang stand en werd al na een jaar veranderd. De verandering waren echter niet heel groot maar de kleurenvolgorde was veranderd en de rode driehoek werd een trapezium. Interessant om te weten is dat in Irak haar eerste constitutie het ontwerp van de vlag werd genoteerd en vastgezet.

1924-1958

"The flag of Iraq shall be of the following shape and dimensions. The length of the flag shall be double its breadth. It shall be divided horizontally into three colours of equal size and parallel to each other, the upper section being black, the others white and green respectively. On the side of the staff there shall be a red trapezoid, the greater base of which shall be equal to the breadth of the flag and the lesser base equal to the breadth of the white section, the height being equal to one-quarter of the length of the flag. In the centre there shall be two white stars of seven points each, in a perpendicular position, parallel to the staff. The position of the flag, and the arms, insignia and decorations of the State shall be determined in accordance with special laws."

http://biblio-archive.unog.ch/Dateien/CouncilDocs/C-49-1929-VI_EN.pdf