Iraakse Armenen

jun. 10, 2020 1 min read

Oorspronkelijk 24 April 2020 gepubliceerd

Vandaag herdenken wij de Armeense genocide die op 24 april 1915 begon. Tijdens de Armeense genocide werden jonge Armeense mannen systematisch vermoord door het Ottomaanse rijk onder het Jonge Turken regime. Ouderen, kinderen en vrouwen werden gedwongen de Syrische woestijn in te lopen met alle dood en verderf van dien. Deze genocide heeft 1.5 miljoen mensen het leven gekost.

Vele Armeniërs kwamen toen ook uiteindelijk terecht in Irak na de genocide. Een van de dorpen die als gevolg ontstonden is Haversk, hier leven vandaag de dag zo’n 100 Armeense families.

Uiteindelijk vestigden een grote diaspora zich in steden als Bagdad en omarmde en verrijkte zij de Iraakse maatschappij door middel van handel, wetenschap en gemeenschaps binding. Ook bloeide de Armeense taal en cultuur. Bekende Armeniers zijn zangeres  Seta Hagopian ookwel de Iraakse Fayruz genoemd, beroemde arts Krikor Astrjian en bodybuilder Jerayer Kayayan.  Maar wisten jullie dat in Irak al sinds het Babylonische rijk (600 v.c) al Armeniërs woonden? De Armeense gemeenschap is altijd onderdeel geweest van Irak’s historische DNA. Zo kunnen we bijvoorbeeld denken aan de eeuwenoude Armeense Parelhandelaars van Basra of de Armeense Ambtenaren van Bagdad. Vandaag de dag wonen er 10.000 Armeniërs in Irak.

(Foto Armeense kinderen in Irak 1918)

Top! je hebt je succesvol ingeschreven.
Top! Nu nog de checkout afronden voor volledige toegang.
Welkom terug! Je bent succesvol ingelogd.
Yes! je account is volledig geactiveerd, je hebt nu toegang to alle inhoud.